Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Söndag 21 oktober 2018

2018-01-30

Kraftigt snöfall stänger kommunens skolor

Nordanstigs kommun håller skolorna stängda på torsdag på grund av ett förväntat kraftigt snöfall. Alla skolskjutsar ställs in.

Föräldrar som har möjlighet uppmanas att hålla sina barn hemma, men förskolor och fritidshem kommer att vara öppna.

SMHI varnar för besvärligt väder i Hälsingland under de kommande dygnen. Bedömningen är att det kan komma mellan 30 och 50 centimeter nysnö i kombination med kraftiga vindar med drivbildning som följd. Värst ser det ut att bli i kustlandet, men även inlandet får räkna med hårda vindar och ymnigt snöfall.

Skolpersonal på plats

Prognosen är osäker, men det finns anledning att anta att särskilt torsdagen kan bli besvärlig, inte minst i trafiken. Kommunledningen har därför beslutat att ställa in all undervisning i de kommunala skolorna.

– Många av våra elever åker skolbuss och vi vill inte riskera att de blir sittande i bussar som inte kan ta sig fram, säger utbildningschef Eva Fors.

Även om skolorna är stängda kommer personal att finns på plats under torsdagen. Någon schemalagd undervisning blir det dock inte eftersom skoltrafiken inte kommer att gå, och vi ser gärna att de som har möjlighet håller sina barn hemma. Även förskolor och fritidshem är öppna för de som på egen hand kan se till att barnen tar sig dit.

Risk för klass 2-varning

Under tisdagen kallade Länsstyrelsen Gävleborg till samverkanskonferens med bland andra länets kommuner, Region Gävleborg, räddningstjänster, SMHI och andra myndigheter.

SMHI informerade om sin prognos som säger att snöandet beräknas börja onsdag morgon och tillta framåt kvällen. Mot torsdagsdygnet väntas snöandet intensifieras samtidigt som vinden tilltar. SMHI har valt att ännu inte gå ut och varna, men säger att snöandet och vinden, som det ser ut nu, kommer att nå nivån för en klass 2-varning.

Först framåt fredag förmiddag säger prognosen att vädret stabiliseras igen.

"Vill inte chansa"

– Vi är på det klara med att inställda skolskjutsar och undervisning kan ställa till det för vissa familjers planering. Men som läget nu ser ut vill vi inte chansa med våra elevers liv och hälsa. Vi tar helt enkelt det säkra före det osäkra, säger Eva Fors.

Samtidigt arbetar kommunen med att se över till exempel måltidsförsörjningen till de av våra äldre som har hemtjänst.

Informationen uppdateras

– Vi har beredskap för att sätta igång vår krisorganisation om det skulle behövas. Nu övervakar vi utvecklingen noga för att se om det är något ytterligare vi behöver göra för att vara säkra på att vår kommunala service fungerar så normalt som möjligt, säger kommunchef Fredrik Pahlberg.

Under onsdagen planeras ännu en länsgemensam samverkanskonferens. Vi kommer att uppdatera vår information kontinuerligt på nordanstig.se och Facebooksida: facebook.com/nordanstigskommun/

 

För mer information kontakta

Eva Fors, utbildningschef

0652-362 22

eva.fors@nordanstig.se

Christina Myhrer, skolskjutshandläggare (fr.om. torsdag)

0652-361 70

christina.myhrer@nordanstig.se

Uppdaterad: 2018-01-30

Sidansvarig: Lars Larsson, kommunikationschef

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner