Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Måndag 10 december 2018

Hushållsel

Med hushållsel menas den el som används till disk, tvätt, belysning, hemelektronik mm. Man kan säga att det är all el som inte används till uppvärmning av bostaden eller varmvattnet

Ett normalhushåll med fyra personer använder ca 5 000 kWh el/år till hushållsel. Det kan variera mycket mellan olika hushåll beroende på hur mycket apparater, lampor och annat man har. Används elen i hushållet "slösaktigt" är det ofta lätt minska användningen genom ett ändrat beteende.

Kyl och frys

En stor del av hushållselen används till att driva kyl- och frys. En gammal kyl eller frys använder generellt sett mer el än ett nytt. En gammal kyl använder ca 500 kWh el/år och en ny 200 kWh/år. En gammal frys använder ca 1000 kWh el/år och en ny ca 400 kWh/år. När en ny kyl eller frys ska köpas är det viktigt att titta på energimärkningen. Energimärkningen är graderad från A till G, där A är mest energieffektiv.

Några tips

  • tina gärna fryst mat i kylskåpet
  • frosta av kyl och frys minst en gång per år (om du inta har automatisk avfrostning). Tjocka lager av is isolerar och ökar behovet av el betydligt
  • dammsug baksidan av kyl och frys regelbundet. Damm på kondensorn/gallret på baksidan av kyl och frys försämrar kylens och frysens förmåga att göra sig av med överskottsvärmen
  • se till att ha lagom temperatur i kyl och frys. Normal temperatur i en kyl bör vara ca +5ºC och i en frys ca - 18ºC. Varje grads sänkning ökar energibehovet med ca 3-5 %. Kontrollera temperaturen med en termometer (i kylen bör termometern placeras i ett vattenglas eftersom luftens temperatur varierar mycket)
  • håll dörren stängd. Ha god ordning i frysen så hittar du snabbt det du söker
  • fyll frysen. En halvfull frys behöver mer el än en full frys.

Stand-by funktioner

TV, datorn och annan elektronik använder energi om de bara stängs av med fjärrkontrollen. Under sin "livstid" använder ofta elektronik flera gånger mer energi när den står i Stand-by läge än när den används. Effekten är i för sig liten, några watt, men eftersom den står på under lång tid så kommer den att förbruka en hel del energi. Se till att stänga av på riktigt, inte bara med fjärrkontrollen.

Motorvärmare

När bilens motorvärmare används rätt sparar den energi och bidrar till en minskad miljöpåverkan. För att maximal effekt ska uppnås är det viktigt att inkopplingstiden anpassa till utetemperaturen. Vid 0º C ska motorvärmaren stå på ca 1 timme och vid -15º C ca 1,5 timmar. Genom att installera motorvärmaruttag med ett styrsystem som tar hänsyn till utomhustemperaturen, utnyttjas motorvärmaren optimalt.

Uppdaterad: 2016-02-26

Sidansvarig: Eva-Lena Berglin, energi- och trafikhandläggare

Prenumeration & synpunkter
Kontakt

Energi- och trafikhandläggare

Eva-Lena Berglin

Eva-Lena Berglin

0652-362 10
070-190 71 57

Träffas måndagar, tisdagar,
torsdagar och fredag förmiddag

Skicka meddelande till

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner