Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Torsdag 15 november 2018

Kost

Mat för barn och unga

Vi tillagar maten på alla våra skolor där vi har godkända kök och strävar efter att laga all mat från grunden och använda råvaror utan tillsatser.

Vi har en råvarumatsedel som varje produktionskök utgår ifrån och planerar en tvåveckors matsedel. Den finns presenterad på respektive skolors och förskolors hemsida, se länk till höger. Det bidrar till kreativitet för arbetslagen att själva få planera matsedeln. Barn, elever, föräldrar och personal uppmuntras till att ge förslag på maträtter och får gärna dela med sig av sina favoritrecept.

För elever i åk 6-9 strävar vi efter att servera två olika maträtter att välja på. Det finns också en salladsbuffé som innehåller ett utbud som ger fullvärdig måltid.

Antalet elever på högstadiet som äter skollunch har ökat och i dagsläget äter ca 80-90 % i våra skolmatsalar. I låg- och mellanstadieskolorna äter alla lunch.

Vi arbetar aktivt för att minska matsvinnet genom att väga matavfallet och informera eleverna om hur mycket som slängs i soporna. Vi väger vårt eget svinn i köken och hittar lösningar på hur vi kan förbättra råvaruekonomin.

Mat/städrådsmöten

Vi deltar i mat/städrådsmöten i skolor och förskolor för att få veta vad våra gäster inom barnomsorg och skola anser om det som serveras och vad de anser om måltidsmiljön.
Måltidsituationen är lika viktig som maten för våra gäster och vi arbetar aktivt med förbättringar tillsammans med personal inom förskola och skola.

Mat för äldre

I dagsläget lagar vi mat på alla servicehus. Vi tillagar maten från grunden och undviker att använda hel och halvfabrikat så långt det är möjligt.

Gästerna i särskilt boende erbjuds sex måltider per dygn och man har även möjlighet att få något på natten om man blir sugen. Vi serverar alltid dessert på helgerna och för anhöriga/närstående är det möjligt att äta tillsammans med boende på servicehusen om man beställer mat i förväg. Vi lagar också mat till de som har matdistribution (hemtjänst) i det egna hemmet.

Vi arbetar aktivt för att måltidsmiljön ska förbättras genom att samarbeta med vårdpersonalen. Vi har tillsammans med personalen haft Nobelfest, suströmmingskalas och andra sammankomster där det serverats mat och underhållning.

Kostmöte

En gång i månaden har vi kostmöte på varje boende för att få veta vad våra gäster anser om den mat som serveras. Vi är glada för att representanter från de boende på servicehusen är med och ger ris och ros samt förslag på maträtter.

Våra tillagningskök

Vi har tillagningskök på följande ställen:

Bergsjö

Bergsjö skola
Lönnbergsskolan
Sörgården

Hassela

Artur Engbergskolan

Gnarp

Gnarp skola
Bergesta

Harmånger

Bringstaskolan
Hagängsgården

Ilsbo

Ilsbo skola

Uppdaterad: 2017-02-23

Sidansvarig: Karin Henningsson, kost- och städchef

Prenumeration & synpunkter
Kontakt

Kost- och städchef

Karin Henningsson

Åsa Wigg

0652-361 64

Skicka meddelande till

Biträdande
Kost- och städchef

Signhild Edström

Signhild Edström

0652-361 87

Skicka meddelande till

Kost- och städsamordnare

Malin Persson

Signhild Edström

0652-363 74

Skicka meddelande till

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner