Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Tisdag 11 december 2018

Hälsinglands utbildningsförbund - Gemensam gymnasie- och vuxenutbildning

Under hösten 2013 har ett gemensamt projekt startat för gymnasie- och vuxenutbildning för flera kommuner i Hälsingland. Den första utbildningsplaneringen som sker i förbundet kommer att vara utbildningsutbudet 2016/17 (för gymnasiet).

Det främsta skälet till att det är nödvändigt med en gemensam gymnasie- och vuxenutbildning är att alla kommuners elevkullar minskar och för att säkra en utbildning med kvalitet behövs ett utbildningsförbund där kompetenser från alla tre kommunerna tas tillvara.

Det är Söderhamn, Bollnäs och Hudiksvalls kommuner som under hösten 2014 går ihop och bildar ett kommunalförbund. Hudiksvalls kommun har inte tagit beslut i kommunfullmäktige under våren 2014.

Det innebär inte ett onormalt pendlande för eleverna. Det finns diskussioner om att ta tillvara den teknik som finns idag -bland annat för att minimera resandet. 

Senaste nytt om Utbildningsförbundet

Du kan följa projektet genom att prenumerera på nyheter
om utbildningsförbundet på Hälsingerådets webbplats:

2014-11-19

Thomas Winqvist är nu anställd som förbundschef från 1 januari 2015
Den interimistiska direktion har idag beslutat att anställa Thomas Winqvist som förbundschef i Hälsinglands Utbildningsförbund. Thomas kommer att tillträda tjänsten 1 januari 2015. Thomas är för närvarande ställföreträdande Gymnasieförbundsdirektör på Sydskånska Gymnasieförbundet. Han har en bakgrund som rektor och lärare i psykologi.


2014-09-01

Nordanstigs fullmäktige sa ja
- Tre kommuner bildar nu Hälsinglands Utbildningsförbund

Kommunfullmäktige i Nordanstig röstade på måndagskvällen för ett bildande av Hälsinglands utbildningsförbund med de tre kommunerna Bollnäs, Nordanstig och Söderhamn. Detinnebär att Hälsinglands utbildningsförbund nu definitivt är bildat.

2014-06-17

Nu bildas Hälsinglands utbildningsförbund

De tre kommunerna Bollnäs, Söderhamn och Nordanstig fortsätter nu utvecklingen av det gemensamma utbildningsförbundet för gymnasie- och vuxenutbildningen, Hälsinglands utbildningsförbund. Hudiksvalls kommun har valt att inte fatta beslut i frågan innan sommaren. ...

2014-05-27

I en serie artiklar ger fyra chefer sin bild av framtidens gymnasie- och vuxenutbildning.

Du kan bland annat läsa om Anna-Lena Sjölander, rektor för vuxenutbildningen och gymnasieskolan i Nordanstis kommun, och hennes syn på ett eventuellt framtida gemensamt utbildningsförbund.

2014-04-15

I en intervju beskriver Hudiksvalls personalchef Maria Larsson verksamhetsövergången.

Om att sätta arbetsgivaransvaret i fokus, följa regelverk vid verksamhetsövergång, behållandet av anställningstider och delade tjänster

2014-03-14
Beslutsunderlaget för bildande av en gemensam framtida gymnasie- och vuxenutbildning,  finns nu på Hälsingerådets webbplats.

Ett slutgiltigt beslut tas i respektive kommuns kommunfullmäktige i juni.

2014-02-14

Vad anser poitiker och tjänstemän om vårt nya utbildningsförbund?


Att höja utbildningsnivån och minska arbetslösheten är målet med att fyra hälsingekommuner nu går ihop och bildar ett kommunalförbund i Hälsingland. Ett politiskt inriktningsbeslut finns för projektet.

Det finns idag ett politiskt inriktingsbeslut att bilda kommunalförbund för gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Hälsingland. Med det som grund startar nu projektet för gemensam gymnasie- och vuxenutbildning i Hälsingland.

Projektet ska ta fram ett beslutsunderlag för bildande av kommunalförbund. Uppdragsgivare är de politiska ledningarna i kommunerna Bollnäs, Söderhamn, Hudiksvall och Nordanstig.

Målet är att höja utbildningsnivån och minska arbetslösheten i Hälsingland. Attraktiva utbildningar påverkar möjligheten för dagens och framtidens arbetsgivare att rekrytera rätt kompetens och för eleverna/studerande ökar det möjligheten till högre studier och anställning.

Varför samverka?

De senaste åren har elevkullarna på gymnasiet minskat. Samtidigt har konkurrensen från friskolor och elevernas geografiska rörlighet ökat. Eleverna väljer de utbildningar som bäst tillgodoser deras behov. Elevunderlaget inom en kommun blir för lågt. Flera kommuner upplever svårighet att tillhandahålla ett tillräckligt brett och attraktivt utbildningsutbud på egen hand.

Med en huvudman som har helhetsansvaret för utbildning i Hälsingland blir det lättare att sätta eleven i centrum och planera utbildningsutbudet i Hälsingland.

Läs om projeketet

på Hälsingerådets webbplats finns alltid den senaste informationen

Frågor och svar

Uppdaterad: 2016-04-01

Sidansvarig: Ronny Spångberg

Prenumeration & synpunkter
Kontakt

Kontakta Förbundskansliet om du har frågor om Hälsinglands utbildningsförbund

Besöksadress
Hälsinglands Utbildningsförbund
Kulturhuset, Collinigatan 12, Bollnäs

Postadress
Hälsinglands Utbildningsförbund
821 80 Bollnäs

E-post info@hufb.se

Förbundschef
Thomas Winqvist

E-post thomas.winqvist@hufb.se
Telefon 0278-252 10
Mobil 072-503 58 62

Administrativ chef
Lena Paulsson
E-post lena.paulsson@hufb.se
Telefon 0278-253 62
Mobil 072-545 83 60

  1. Hälsinglands Utbildningsförbundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Projektledare

Marie Nordmark

marie.nordmark@hudiksvall.se
072-246 09 47

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner