Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Onsdag 19 december 2018

Det som började som en tanke - så här gjorde Micke Högdal

Det hela började som en tanke

- Vi talar om Hasselas framtida turistmagnet - Hassela Äventyrsland

Intervju med Michael Högdal av Kristina Källström-Gernes december 2010

Text på bilden; Ide 204 Ett äventyrscenter, bra för både turister och invånare. Den resa som vi har påbörjat i Hassela får positiva effekter för hela Nordanstig. Michael Högdal Hassela Äventyrsland

Några av idéerna som kom fram när vi skapade Vision 2020 för Nordanstigs kommun handlade om äventyrsland och turism, så jag ringde upp Michael Högdal för att kolla hur det låg till med det blivande äventyrslandet i Hassela. Micke är en av de mest aktiva personerna inom Äventyrslandet.

Det hela började som en tanke, en dröm, en vision, för en herrans massa år sedan. Men fröet fick ligga i träda tills det fanns rätt förutsättningar för att börja gro. Vi talar om Hasselas framtida turistmagnet - Hassela Äventyrsland.

–Jag har alltid undrat hur man kan satsa så mycket pengar på ett sommarland när man bara har två månader på sig att tjäna in pengarna för hela året, säger upphovsmannen Mikael Högdal.

Hassela Äventyrsland ska vara ett sommarland på sommaren, och på hösten ska det förvandlas till ett Tomteland. När det blir snö, så pistas backen ner mot sjön, så att man kan åka pulka och kälke i Vinterlandet. Där ska också finnas möjlighet att åka skridskor och bygga snöborgar.

När hasselaborna som stod utan bad...och började med visionsmöten

För ungefär fem år sedan förstod Hasselaborna att om ingenting görs snart, så kommer badet, med utebassäng och byns vackraste utsikt, att gå i graven. Det hade länge drivits ideellt men anläggningen var gammal och sliten och de akuta renoveringarna räckte inte på sikt. Dessutom hade idrottsföreningen, som driver badet, bekymmer med att få ekonomin att gå ihop för badet. Men vad skulle man göra?

–För tre-fyra år sedan började vi i Hassela med visionsmöten. Vi diskuterade hur vi skulle göra för att kunna behålla servicen i bygden. Där pratade vi också om hur vi skulle göra med badet, fortsätter Michael. 

Så utgångspunkten var att rädda badet. Men för att kunna söka pengar för en upprustning krävs något mer. Man måste ha något eget, något unikt.

Många års funderingar - men visst skulle väl också Hassela kunna!

–Jag hade gått runt och funderat på den här idén av och till i tio år. Jag har varit mycket ute på olika sommarland, Boda Borg och liknande med barnen när de var små. Så jag tänkte att om Boda Borg i Torpshammar - som verkligen inte är världens metropol - har hittat sin grej för att locka människor dit, ja, då kan vi hitta något som fungerar i Hassela också, säger Michael och skrattar varmt.

Vi fick pengar till förstudien för ett äventyrsand

Våren 2008 fick de pengar från Länsstyrelsen för att göra en förstudie där man tittade på om det fanns förutsättningar för ett äventyrsland och hur man skulle driva det. Michael berättar att förstudien har varit ett bra underlag för andra ansökningar, till exempel när de har sökt pengar för investeringar inför själva genomförandet.

–Det vi hade var en sliten bassäng och en nedgången restaurang. Vad kan vi göra av det? tänkte Michael.

–Hasselabadet är ett väldigt fint område och sitter verkligen i hjärtat på Hasselaborna. Därför fick vi otroligt bra respons från bygden att bevara det. Det blev vår gemensamma nämnare. Det kom många bra förslag och vi har haft bra och konstruktiva diskussioner om hur vi kan utveckla det, menar Michael.

Och nu är finansieringen klar

Nu är finansieringen klar inför uppstarten av Äventyrslandet. Man har fått pengar bland annat från Länsstyrelsens landsbygdsprogram, Leader Hälsingebygden och Nordanstigs kommun.

–Jag hör ibland att folk tycker att det är så dåligt här i kommunen, men jag ibland undrar jag om vi bor på samma ställe. Det här har fungerat otroligt bra, och jag har blivit bra bemött från Nordanstigs kommun. När ansökningstiden var knapp så var Nordanstigs kommun väldigt snabba i sina beslut, och vi fick bland annat förtur i Kommunfullmäktige för att kunna lämna in ansökan i tid. De har skött sig fantastiskt, säger Michael och jag kan genom telefonen nästan höra hans leende.

... och företag, föreningar och bybor hjälps åt  

- inte bara Hasselas egna

Företagen och andra föreningar i bygden har visat ett stort intresse och flera nya samarbeten har påbörjats. Michael tycker att det känns bra att olika företag gärna vill ställa upp och nämner bland annat att några företag har lovat att hjälpa till med till exempel grävning, när området ska göras i ordning.

–Vi har fått ett bra samarbete med fiskeområdet, som går in med 35 000 kronor för att bygga en barn- och handikappvänlig brygga vid sjön, där man ska få möjlighet att meta gratis, säger Michael.

–Plyfa tycker att vi har gjort ett bra jobb med badet, trots brist på pengar, så de har lovat att sponsra värmen till bassängen, så att den värms med flis istället för med solvärme. Förut kunde temperaturen på vattnet pendla mellan 18-24 grader beroende på om det var soligt eller molnigt.

Att kunna garantera värmen i bassängen, även när det inte är strålande sol, har även gett andra effekter. Michael berättar att han varit i kontakt med Kicki på spinningen i Bergsjö, som gärna vill komma och ha träningspass på sommaren. Han nämner bland annat vattenspinning, som verkar väldigt spännande.

–Den här satsningen vi gör gagnar ju även företag i andra byar, menar Michael. Även från oväntat håll har hjälp dykt upp.

–I våras ringde de från Gnarp och berättade att de hade läst i tidningen om att vi hade fått avslag på vår första Leaderansökan. De berättade om att det tidigare funnits en bassäng i Gnarp och erbjöd oss att få hämta grejer från reningssystemet till den bassängen, säger Michael.

Han berättar att han är otroligt glad att någon bemödade sig med att efter att ha läst ett namn i tidningen, leta upp telefonnumret och ringa och skänka dessa saker någon helt okänd, i en annan by.

–I en sån här bygd där de påstår att det är så mycket Jantelag och så mycket bytänkande. Jag tror att de får tänka om, för det finns många positiva krafter här, säger Michael.

Från första steget i visionen till nästa

- det är mer än vision, men det kan ta lite tid

Nu tycker Michael att de har kommit förbi första steget i visionen. Just nu håller de på att göra slag i saken. Nästa vision de har är att bredda utbudet. Hassela Äventyrsland ska vara något för både ung och gammal. De har tänkt använda sig av Hembygdsgårdens lokaler för att inhysa tomteverkstad och lokalt hantverk och mathantverk, och Mikael har flera vilda idéer om hur man skulle kunna utveckla konceptet ytterligare.

–Det roliga är att det inte är bara fantasier hämtade ur det blå, utan mycket av det här kommer att göras också, säger Michael.

–Många tycker kanske att man sitter på möten och fantiserar. Men det kanske är för att det tar fyra-fem år innan resultatet syns. Nu börjar det hända i Hassela, men det är ju inte för att vi började diskutera i fjol. Tar föreningarna och företagen i Nordanstig tag i Vision 2020 så kommer det att visa sig efter några år. Men det tar tid och ibland kommer det bakslag på vägen, säger Michael.

Mickes framgångskoncept är dialog

Michael Högdal menar att det viktigaste är dialogen mellan människor. Utan den kan vi inte komma någon vart. Jag frågar honom vad framgångskonceptet har varit hittills och får till svar

  • ha en vision
  • a en dialog
  • ha förståelse för den andra parten
  • försök göra det bästa av situationen

–För i slutändan gynnar det allihop, menar han.

Planerna är att öppna sommaren 2011

De planerar att öppna redan nästa sommar med badbassängen och en del andra aktiviteter riktade mot barn. Ett sommarcafé ska också vara igång tills dess är tanken. Några helger under hösten 2011 vill de känna på Tomtelandet och se hur de kan utveckla det konceptet och under vintern tänkte de ha Vinterland ungefär en gång i månaden, för att prova på. Men 2012 drar det igång fullt ut.

Alla vilda idéer kanske kan bli något mer...

Michael Högdal skrattar och skämtar om att han kanske funderar på att skriva en bok om hur man förvandlar ett slitet bad och en nedgången restaurang till det här. Efter alla vilda idéer han har berättat om idag tvekar jag inte en sekund på det.

Kristina Källström-Gernes

Läs hela idé 204

Uppdaterad: 2015-07-10

Sidansvarig: 

Prenumeration & synpunkter
Kontakt

Skicka meddelande till

Idékort
Här kan du skicka in förslag och idéer

Prenumerera
på ny information från Vision 2020

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner