Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Fredag 19 oktober 2018

2015-10-21

I eftermiddag kommer de första flyktingarna till Fröstuna skola
- onsdagen den 21 oktober 2015

Flyktingsituationen är fortfarande i ett mycket ansträngt läge. Den senaste veckan har över 9000 personer registrerats som asylsökande i Sverige.

Nordanstigs kommun har under dagen fått två besked från Migrationsverket:

Under sen eftermiddag idag onsdag, kommer 21 personer flytta in i gymnastiksalen i Fröstuna skola i Jättendal till de akuta evakueringsplatser som kommunen förberett. Flyktingarna kommer närmast från Gävle.

För det andra har vi fått utökad begäran från Migrationsverket att iordningsställa ytterligare 30 platser, vilket betyder att vi ska ha totalt 50 akuta evakueringsplatser i Jättendal. För att lösa det tar vi en del av ”Smultronet” förskolan. Just nu pågår febril aktivitet för att städa ur den delen av skolan och ställa iordning för ytterligare boendeplatser. Målet är att detta arbete ska vara klart under morgondagen.

I morgon, torsdag, kommer en representant från Migrationsverket för att titta på skolan för eventuellt etablera ett anläggningsboende. Kommunen ska också tillsammans med Migrationsverket även titta på ett par andra fastigheter som kan bli aktuella.

Bente Sandström, enhetschef för flyktingenheten, är imponerad över det engagemang som kommuninvånarna visar i flyktingfrågan.

– Alla kommunens medarbetare, primärvården, frivilligorganisationer och samverkande parter är tillsammans helt fokuserade på att lösa de utmaningar vi har. Jag är stolt, tacksam och ödmjuk inför detta. En uppmaning till oss alla är att jobba på systematiskt efter de saker vi gått igenom. Ta inte ”för mycket” egna initiativ, det är viktigt med samordningen nu så vi behåller struktur och ordning i vårt arbete.

Nordanstigs kommun får ersättning från Migrationsverket för alla de kostnader som uppstår för iordningställande och drift av det akuta evakueringsboendet.

För mer information kontakta

Bente Sandström, enhetschef Flyktingenheten 070-668 35 90 bente.sandstrom@nordanstig.se

Uppdaterad: 2015-10-21

Sidansvarig: Bente Sandström, enhetschef flyktingenheten

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner