Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Söndag 21 oktober 2018

2015-11-30

Hagängsgården byggs om till trygghetsboende

På kommunfullmäktiges sammanträde den 9 november 2015 togs beslut om att inleda arbetet med att göra om Hagängsgården i Harmånger till trygghetsboende. Omställningen beräknas vara klar i slutet av 2018.

- Genom att göra Hagängsgården till ett trygghetsboende kan vi erbjuda ett nytt boendealternativ till våra invånare som inte har så stort behov av omsorg, men ändå vill kunna känna trygghet och ha en närhet till viss service, säger kommunstyrelsens ordförande Monica Olsson (s).

Kommunens tjänstemän har nu börjat arbetet med en tids- och åtgärdsplan för genomförandet av beslutet som togs i fullmäktige den 9 november.

Björkbacken färdigställs innan Hagängsgårdens omställning påbörjas

- Under vecka 47 har vi haft möten med dialog och samtal med alla boende och deras anhöriga på Hagängsgården. Innan vi konkret kan påbörja omställningsarbetet av Hagängsgården måste vi först vara klara med omställningen av Björkbacken i Hassela. Där är målet att avsluta det särskilda boendet under juni 2016, säger Malin Rutström, vård- och omsorgschef i Nordanstigs kommun.

Trygghetsboende ger en ökad trygghet och större utbud av sociala aktiviteter

Alla kommuninvånare från och med 65 år kommer att ha möjlighet att söka till ett trygghetsboende. Boendet innebär att hyresgästerna hyr sin egen lägenhet, men att det finns ett större utbud av sociala aktiviteter och en ökad trygghet för de boende.

Idag finns det 38 lägenheter på Hagängsgården uppdelat på tre avdelningar.  Exakt vilken trygghetsnivå som ska finnas på Hagängsgården är ännu inte bestämt. Helt klart är att en värdinna ska finnas på plats dagtid under veckorna samt att hyresgästerna får möjlighet att köpa måltider och annan service de kan behöva. De som behöver hjälp från hemtjänsten får detta precis som vanligt genom att ansöka hos kommunen om hjälp i hemmet.

Förändringen beräknas inte leda till uppsägningar

- Det viktigaste är nu att vi gör omställningen i nära samverkan med de boende, anhöriga och personalen på Hagängsgården. Jag räknar inte med att förändringen ska leda till några uppsägningar då kommunen har ett stort framtida behov av omsorgspersonal, säger Malin Rutström.

För mer information kontakta

Malin Rutström, vård- och omsorgschef 0652-361 28
Monica Olsson, kommunstyrelsens ordförande (s) 0652-361 96

Uppdaterad: 2015-11-30

Sidansvarig: 

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner