Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Onsdag 24 oktober 2018

2016-07-28

Filmprojekt med ambition att växa

Granskogen vid Annsjön norr om Gränsfors är tät och marken brun av barr. Trots att det är en solig dag är det knappt att solljuset når pickupen som backats in bland de spikraka trädens torra kvistar.

Platsen är perfekt för filminspelning, tycker Maya Lindh.

Varje år lägger kommunen resurser på att stötta förenings- och kulturlivet i Nordanstig. I år och nästa år finns dessutom statliga pengar till projekt som underlättar integrationen för nyanlända.

Det passade Maya Lindhs planer. Hon är uppvuxen i Bergsjö, men bor i London sedan åtta år där hon och partnern Siggi Holm driver ett produktionsbolag. Förra sommaren spelade de in en kortfilm i Bergsjö, med lokala deltagare.

- Vi togs emot så fint, och det är ju bedårande vackra miljöer. Och vi fick så himla fin respons då, säger Maya Lindh.

Integrationsprojekt

Hon har i efterhand förstått av förra årets ungdomar att inspelningen betytt mycket för dem. Då väcktes en idé om att arrangera en sommarfilmskola för unga. Intresset visade sig vara stort och under några veckor har 25 ungdomar mellan 12 och 18 år fått lära sig vad det innebär att spela in en film tillsammans med professionella filmskapare. Efter förra veckans repetitioner och manusarbete är det nu dags för inspelning.

Integrationsprojektet ligger under Föreningen Bergsjögården som beviljats 100 000 kronor från kommunen. Maya Lindh är projektledare och regissör.

Kommunikation utan ord

Av de 25 ungdomarna - både killar och tjejer - är 17 nyanlända, de flesta ensamkommande. Alla behärskar inte svenskan fullt ut, men det gör inget, säger Maya Lindh. Skådespeleri ger möjlighet att kommunicera utan ord. Ljud och rörelser är viktigast.

Och det är ljudlöst som 15-årige Gjovan Prenga smyger sig ur pickupen som står i en glänta i skogen. Ljuset är satt och kameran rullar, det är scen 6. Intill står Sina Nouri och Yousuf Wahedi och nyfiket följer inspelningen. Båda är 15 år och kommer från Afghanistan, men de har också intresset för film gemensamt.
- Jag vill lära mig att skådespela, och lära mig hur man gör film, säger Sina Nouri, som tycker ”allt” varit roligast med kursen, även om det varit både lite stressande och läskigt att stå framför kameran.

Till festivaler ute i världen

Yousuf Wahedi har lärt sig språket bättre under de veckor som gått. Vad han tycker varit roligast är lätt:

- Actionscenen i förrgår, när två bovar ska ta oss!, säger han.

När kamerorna slutat rulla om några dagar, återstår efterarbetet. Någon gång framåt vintern ska kortfilmen vara klar. Maya Lindh hoppas kunna skicka den till filmfestivaler runt om i världen.

För Nordanstigsborna väntar visning i Bergsjögården, förhoppningsvis för alla intresserade.

- Kanske ett filmevent här i Bergsjö. Och samtidigt presentera planerna för nästa år, funderar Maya Lindh, som har förhoppningar om att filmmakandet ska kunna växa i kommunen.

Kommunala stödet avgörande

Filmens titel, Den grå typen, är en science fiction-referens.

Är det en sci-fi-rulle?

- Nja, det är lite kidnappningar och räddningsuppdrag. Lite action, sci-fi och spänning. Och en gnutta kärlek, säger Maya Lindh.

Hur viktigt har stödet från kommunen varit för ert projekt?
- Absolut avgörande! Och kontakten med kommunen har varit viktig, vi har fått ett fint bemötande och mötts med stort intresse, säger Maya Lindh. Och ungdomarna här är mycket tacksamma.

 

Kameravinkeln är viktig om slutresultatet ska bli rätt. Foto: Lars Larsson

För mer information

Monica Enros, servicesamordnare

E-post: monica.enros@nordanstig.se

Telefon: 0652-361 57

Uppdaterad: 2018-07-02

Sidansvarig: Lars Larsson, kommunikationschef

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner