Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Måndag 22 oktober 2018

2016-11-04

Vår kunskap efterfrågad i Europa

För andra gången det här året har enhetschefen vid arbetsmarknads- och flyktingenheten, Bente Sandström, bjudits in för att berätta om Nordanstigs flyktingmottagning vid ett seminarium i Litauen.

Förra gången talade hon inför personer på departements- och EU-nivå. Föredraget blev mycket uppskattat; inspirerande och konkret – var några av omdömena.

Vid Bente Sandströms senaste besök i Litauens huvudstad Vilnius i slutet av oktober, var målet att sprida våra erfarenheter till en verkställande, kommunal nivå. Seminariet var ett samarrangemang mellan litauiska ministerier, internationella organisationer och Svenska ambassaden i Litauen.

"Stor skillnad"

På plats fanns bland annat team från sju litauiska kommuner för att ta del av praktiska tips och konkreta exempel. Kunskaperna är särskilt efterfrågade då Litauen står i begrepp att ta emot 1 000 nya flyktingar under de kommande två åren.
- Litauen har erfarenhet av nyanlända, främst från Ukraina, Tjetjenien och Ryssland. Men det är en stor skillnad att emot människor som suttit i flyktingläger i till exempel Kenya, säger Bente Sandström.

Konkret mottagningsarbete

Med på oktoberseminariet fanns också två litauiska tjänstemän som tidigare i höst besökte Nordanstig. De imponerades över vårt arbete.
- Särskilt hur vi har en röd tråd genom vårt integrationsarbete gav dem aha-upplevelser, säger Bente Sandström.

Seminariet kom mycket att handla om hur ett väl fungerande mottagningsarbete konkret kan gå till – till exempel samarbetet med ideella föreningar, berättar hon.

- Jag betonade också vikten av att leta efter likheter, att integration går åt två håll. Och att mångfald berikar.

För mer information kontakta

Bente Sandström, enhetschef arbetsmarknad och integration

070-668 35 90

bente.sandstrom@nordanstig.se

Uppdaterad: 2016-11-04

Sidansvarig: Lars Larsson, kommunikationschef

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner