Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Onsdag 24 oktober 2018

2016-11-11

Vatten i glasen när största investeringen invigdes

Det skålades när resultatet av Nordanstigs kommuns största investering någonsin invigdes på fredagen. I glasen fanns förstås kallt friskt vatten från det nybyggda vattenverket i Sörfjärden.

Vatten- och avloppsanläggningen är i det närmaste unik då den är byggd utan att hänsyn har behövt tas till några befintliga verk eller ledningsnät, något som MittSverige Vattens vd, Micael Löfqvist, lyfte fram i sitt inledande tal:

– Här har vi en anläggning som vi byggt från noll. Det är få som får förmånen att göra det.

25 kilometer ledning

Det är MittSverige Vatten AB som har administrerat bygget av anläggningen på uppdrag av kommunen. Förutom vattenverket består VA i Sörfjärden av ett reningsverk, 25 kilometer VA-ledningar och 207 anslutningar. Hela anläggningen är anpassad för 1 500 personer.

Micael Löfqvist berömde i sitt tal också leverantörer och entreprenörer, bland andra Skanska, för deras arbete i projektet.

Viktig för framtiden

Turerna har varit många och arbetet med att få till stånd ett nytt VA-nät har pågått under många år. Planerna har stundtals kantats av kraftigt motstånd.

– Projektet började som en motion. Det var turbulent från början, men det är roligt att det har svängt, sa Micael Löfqvist, och tackade medarbetare och andra inblandade för deras bidrag till ett resultat som de flesta är mycket nöjda med.

Vattenprojektet i Sörfjärden är den största enskilda investering – drygt 70 miljoner kronor – som Nordanstigs kommun hittills genomfört. Tillförordnade chefen vid verksamheten för samhällsutveckling, Thord Wannberg och kommunalrådet Monica Olsson (S) medverkade också vid invigningen. Även om projektet är en stor investering var de överens om att den är viktig för framtiden, både för Sörfjärden och för kommunen som helhet.

"Otroligt bra arbete"

På plats fanns också Carina Olsson (C), fullmäktigeledamot och ordförande i Nordanstig Vatten AB. Hon var mycket nöjd med att äntligen få klippa bandet mellan grindarna till vattenverket:

– Jag är mycket glad och nöjd över att nästan alla blivande kunder ser det positiva med det här. Och jag tycker att MittSverige Vatten och alla entreprenörer har gjort ett otroligt bra arbete här nere.

För mer information kontakta

Monica Olsson, kommunstyrelsens ordförande

073-275 56 92

Thord Wannberg, t.f. verksamhetschef Samhällsutveckling

070-658 66 22

  • Om VA-Sörfjärden på vår webbplats

Uppdaterad: 2018-07-02

Sidansvarig: Lars Larsson, kommunikationschef

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner