Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Måndag 22 oktober 2018

2016-12-02

Nya möjligheter till tekniskt basår i länet

Från och med hösten 2017 kommer Tekniskt basår ges för dig som vill komplettera din utbildning. Godkänt resultat ger studenten en reserverad plats på ett högskoleingenjörsprogram vid Högskolan i Gävle.

För att förbättra tillgängligheten och utöka möjligheterna till studier för människor i Gävleborgs län, samarbetar Högskolan i Gävle med vuxenutbildningar och lärcentran kring ett Tekniskt basår. Utbildningen kommer att erbjudas i Gävle, Hudiksvall, Ljusdal, Sandviken och Söderhamn.

Studier kommer att bedrivas vid lärcentra men laborationer genomförs på campus i Gävle. Godkänt resultat på Tekniskt basår ger studenten en reserverad plats på ett högskoleingenjörsprogram vid Högskolan i Gävle.

Du får dessutom erfarenhet av hur man studerar på en högskola. Enstaka gymnasiekurser, som ingår i Tekniskt basår, kommer även att erbjudas på kommunernas vuxenutbildningar genom samarbete med Högskolan i Gävle. På Tekniskt basår läser du gymnasiekurser i matematik, fysik och kemi.

Det pedagogiska samarbetet mellan högskola och vuxenutbildning kan göra att högre studier avdramatiseras.

- Det blir en "mjukstart" av studier på högskolenivå, som annars kan upplevas som främmande, särskilt för de som saknar studietradition i hemmet. Ett Tekniskt basår kan erbjuda lokala studier som underlättar rekryteringen av underrepresenterat kön och bidra till förbättrad integration då insteget till akademisk utbildning förenklas ytterligare, säger projektledare Vibeke Sjögren. 

Vibeke Sjögren, är anställd som projektledare sedan maj 2016 och projektägare är Hälsingeutbildning ekonomisk förening med projektkontor i Förvaltningshuset, Ljusdal. Projektarbetet ska pågå till och med september 2018, då möjligheterna till lokalt basår ska vara fullt tillgängliga och en del av det ordinarie utbildningsutbudet.

Finansiärer, förutom Region Gävleborg, är Sandviken, Ljusdal och Hudiksvalls kommuner samt kommunerna inom Hälsinglands Utbildningsförbund, Bollnäs, Nordanstig och Söderhamn och Högskolan i Gävle.

För mer information kontakta

Vibeke Sjögren, projektledare
070-725 98 28
vibeke.sjogren@ljusdal.se

Uppdaterad: 2016-12-02

Sidansvarig: Jenny Söderlund, webbredaktör

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner