Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Torsdag 18 oktober 2018

2017-04-06

Bältet räddar det käraste du har

Föräldrar behöver prata med sina barn om vikten av att använda bältet även i skolbussarna.
– Bältet kan vara skillnaden mellan liv och död, säger rutinerad räddningsledare.

Varje år gör våra elever nära 20 000 skolskjutsresor. Kraven på säkerhet och kompetens är rigorösa när resorna upphandlas. Trots det kan ingen utesluta att olyckor händer, det visar inte minst helgens tragiska olycka utanför Sveg.

Ett av de många krav som ställs är att skolbussarna ska vara utrustade med säkerhetsbälten.

Påminnelser varje tur

Tommy Lindberg har kört skolskjuts under 20 år, och varje resa påminner han barnen om att bälten måste användas. Men han kan inte – lika lite som någon annan chaufför – under färd kontrollera att barnen inte tar av bältet.

Barnen måste själva förstå och ta ansvar för att bältet sitter på, och han uppmanar föräldrar att prata med sina barn om hur viktigt bältet är.

– Jag skulle gärna se att föräldrar åkte med ibland för att hjälpa till att förklara för barnen, säger Tommy Lindberg.

Väger lätt

Det går inte att föreställa sig hur lätt man som passagerare väger när en buss lägger sig på sidan, berättar Gunnar Löf vid Norrhälsinge Räddningstjänst. Att tro att det går att hålla i sig är fantasier.

– I bästa fall faller man längst ner i ett hörn när en buss välter. Vill det sig illa hamnar man utanför, då kläms man till döds. Bältet kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Gunnar Löf.

Kaotiska olycksplatser

Han har ett långt yrkesliv inom räddningstjänsten bakom sig och har deltagit i flera räddningsinsatser där bussar varit inblandade. Olycksplatserna blir kaotiska eftersom de ofta har många inblandade och ambulanssjukvården på plats får ett tufft jobb att prioritera de värst skadade.

Gunnar Löf ser helst att olyckor som den i Sveg inte skulle förekomma alls. Det är förstås att hoppas på för mycket, men om alla som åker buss använde bältet skulle effekterna bli så mycket lindrigare.

Prata med barnen!

– Sätter man sig i en personbil tar man på bältet. Det borde vara lika självklart i en buss, säger Gunnar Löf.

Han liksom kommunens utbildningschef uppmanar föräldrar att prata med sina barn och förklara varför bältet är så viktigt för att skydda det käraste de har:

– Det här är ett allvarligt problem och ett problem vi har haft under många år. Vi behöver trycka hårdare på att bältena används och här är föräldrarna viktiga, säger utbildningschef Eva Fors.

 

Tommy Lindberg har kört skolbuss under många år. Varje tur påminner han barnen om att bältet ska på. Foto: Carina Söderberg

För mer information kontakta

Eva Fors, utbildningschef

0652-362 22

eva.fors@nordanstig.se

Uppdaterad: 2017-08-02

Sidansvarig: Lars Larsson, kommunikationschef

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner