Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Onsdag 24 oktober 2018

2017-10-31

Jättedonation ska synas i gemensamma lokaler

Konstnärsparet Greiber testamenterade hundratals verk och drygt 1,3 miljoner kronor i aktier och kontanter till Nordanstigs kommun. En nyinrättad fond ska förvalta samlingen.

Gunnar Greibers donationsfond ska främja konsten och det konstnärliga arbetet i Nordanstigs kommun till minne av konstnären. Kommunstyrelsens ledningsutskott föreslår nu att donationsfonden bildas för att förvalta arvet efter Gunnar Greiber och hans hustru Else Nyström Greiber som avled i mars 2016.

"Roligt och överraskande"

Arvet omfattar cirka 700 konstverk och runt 1,3 miljoner kronor i kontanter och aktier. Konstverken är till största delen målade av Gunnar Greiber, som var verksam i Västergrängsjö. Några av verken är målade av Else Nyström Greiber själv.

– Att de testamenterade till kommunen var både roligt och överraskande. Extra roligt tycker jag det är att det är verk av båda makarna Greiber, säger kommunstyrelsens ordförande Monica Olsson.

Omfattande arbete

Nu ska de hundratals tavlorna dokumenteras och katalogiseras. En del av verken är målade på duk, men många är masonitepannåer. Jöran Österman, konstnär och curator från Gränsfors, var bekant med Gunnar Greiber, och ansvarar för det minst sagt omfattande arbetet att katalogisera.

Monica Olsson berättar att några av verken kommer att placeras ut i våra offentliga lokaler så att så många som möjligt kan få ta del av dem.

"För framtidens konstnärer"

Ledningsutskottet ska närmast ta fram förslag på stadgar för fonden och föreslå hur konstsamlingen ska förvaltas. Klart i dag är i alla fall att fonden blir underställd kommunstyrelsen.

– Jag uppskattar verkligen att paret Greiber tänkte på oss och på vår kulturella utveckling. Samtidigt kommer Gunnar Greibers konstnärsskap i och med deras gåva att leva kvar hos oss, och hos våra framtida konstnärer, säger ledningsutskottets ordförande, Stig Eng.

Det var glada miner när kommunsekreterare Eva Engström, Stig Eng och Monica Olsson botaniserade bland verken efter Gunnar Greiber och hustrun Else Nyström Greiber.

För mer information kontakta

Monica Olsson, kommunstyrelsens ordförande

073-275 56 92

Stig Eng, ledningsutskottets ordförande

070-397 63 23

Uppdaterad: 2017-11-06

Sidansvarig: Lars Larsson, kommunikationschef

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner