Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Söndag 21 oktober 2018

2018-02-21

Maj-Britt och Anette fortsätter att bidra med trygghet och omsorg

Efter att ha arbetat snart 44 år inom vård och omsorg väljer Maj-Britt och Anette att jobba extra på deltid fast de är pensionärer.

Maj-Britt Lundberg arbetar som undersköterska på omvårdnadsboendet Bergesta i Gnarp. Hon gick i pension förra året när hon fyllde 63, men arbetar vidare på timme.

– Jag jobbar ungefär halvtid och rycker in där det behövs. Det känns bra att jag kan ägna mig helt åt de boende nu när jag jobbar, säger Maj-Britt. Det är inte så mycket annat runt om.

Började jobba 1974

När Maj-Britt började jobba som sjukvårdsbiträde 1974 hade hon ingen utbildning, men sedan gick hon en 23 veckor lång utbildning i Kälarne i Jämtland. Med en utbildning i bagaget var det lättare att få fortsatt jobb. Direkt efter utbildningen fick Maj-Britt en halvtidsanställning som passade henne bra när barnen var små, men 1992 var det dags att sätta sig på skolbänken igen. Eftersom det var brist på undersköterskor kunde Maj-Britt gå den ettåriga utbildningen i Bergsjö på arbetsgivarens bekostnad.

För Anette Nilsson var vårdyrket ett naturligt val eftersom flera i familjen redan jobbade inom vården. Hon började jobba inom omsorgen samma år som Maj-Britt och gick också i pension när hon fyllde 63. Hon utbildade sig till undersköterska efter att först ha jobbat som städare och sjukvårdsbiträde. Det blev också några år i nattpatrullen och på korttidsboende. Nu jobbar hon på omvårdnadsboendet Sörgården i Bergsjö.

– Jag gick i pension i maj förra året för att jag ville vara ledig mer och styra över min tid, säger Anette. Men jag saknade både arbetskamraterna och de boende så jag började jobba extra i september. Nu jobbar jag 8–10 dagar i månaden.

Viktigt att tycka om människor

Maj-Britt och Anette är helt överens om att det är viktigt att tycka om människor när man arbetar inom omsorgen. Det är ett tacksamt jobb, säger Maj-Britt, eftersom de boende är så glada när de får hjälp. Att få vara med människor är det bästa med jobbet, tycker Anette.

– Jag vill inte jobba med döda ting. Jag vill vara med folk. Man får lära sig hur de har haft det, säger hon. Man ska behandla andra som man vill bli behandlad själv. De som är unga nu kommer också att bli gamla en dag.

Bättre hjälpmedel nu

Arbetsuppgifterna är i stort sett samma som de var när de började jobba för 44 år sedan, men det finns fler hjälpmedel nu. Det finns taklyftar och det ordnas kurser i förflyttningsteknik. Det behövs eftersom de boende är äldre nu när det flyttar in och behöver mer hjälp än tidigare.

Aktiv fritid

På sin lediga tid tycker Anette om att gå ut med hunden, fiska och plocka bär och svamp när det är säsong. Maj-Britt motionerar gärna när hon är ledig. Det har blivit både Tjejvasan och Tjejmilen tio år i rad. Hon konstaterar att det är bra för kroppen med motion när man har det här jobbet, då orkar man bättre.

Hur länge Maj-Britt och Anette kommer att fortsätta jobba vet de inte. Maj-Britt säger att hon låter lust och hälsa bestämma hur länge hon kommer att jobba. Anette tar ett år i taget:

– Jag får se hur det blir, så länge jag orkar!

 

Maj-Britt Lundberg och Anette Nilsson.

Uppdaterad: 2018-02-21

Sidansvarig: Cecilia Larsdotter, kommunikatör

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner