Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Tisdag 11 december 2018

2018-03-07

Uppskattad studieresa till trygghetsboende i Ljusdal

Närmare 40 nyfikna nappade när Nordanstigs kommun arrangerade studieresa till Ljusdal för att se hur kommungrannen löst frågan med trygghetsboenden.

– Det här är framtiden, att bo så här. Man behöver inte sitta ensam.

Ett trygghetsboende är en mellanboendeform som blir allt vanligare. Det krävs inget biståndsbeslut för att bo där utan bostaden hyrs som vilken lägenhet som helst.

I Ljusdal besöktes trygghetsboendet på Gärdeåsvägen 16 där Ljusdalshems VD Richard Brännström hälsade välkommen och berättade om boendet:

– Alla våra omsorgsboenden är inte byggda för dagens kunder. Trygghetsboende passar dem som är relativt friska, men vill sälja huset och ha tillgång till lite stöd, säger Richard Brännström.

Rivningshotade lokaler blev trygghetsboende

Fastigheten på Gärdeåsvägen 16 var rivningshotad under en period, men beslutet om rivning ändrades och istället byggdes lokalerna om. För drygt tre år sedan kunde trygghetsboendet med 39 lägenheter invigas. Det blev snabbt fullt och redan efter några månader var det kö till lägenheterna. De flesta lägenheterna är tvåor, men det finns också ettor och treor. I december 2017 blev en intilliggande byggnad som också gjorts om till trygghetsboende inflyttningsklar.

Ombyggnaden av Gärdeåsvägen 16 kostade 45 miljoner kronor och av den summan var 4,5 miljoner statligt investeringsbidrag. Hyrorna är lite dyrare än för en vanlig lägenhet, men ligger inom ramen för bostadsbidrag.

Enhetscheferna Ulla-Karin Larsson från Hagängsgården i Harmånger och Berit Danielsson från Sörgården i Bergsjö är med på resan till Ljusdal. De lägger märke till att deltagarna på resan är positiva till vad de ser:

– Det är roligt att höra att många är intresserade, att de vill ha det så här när de blir äldre. Som det är nu finns det inget självklart alternativ att flytta till för den som säljer villan i vår kommun, säger Ulla-Karin och Berit instämmer:

– Särskilt boende uppfyller inte den sociala funktionen som många frågar efter. På ett trygghetsboende är du piggare och kanske behöver hemtjänst, men har förmågan att delta i sociala sammanhang på ett helt annat sätt än den som bor på särskilt boende och behöver vård.

Trygghet och gemenskap

För att bo på ett trygghetsboende ska man ha fyllt 70 år. Boendet är tillgänglighetsanspassat och i huset finns en bovärd (en servicefunktion som inte ska blandas ihop med hemtjänst). Bovärdens roll är till exempel att hjälpa de boende att ordna olika arrangemang beroende på vilka önskemål de har. Det kan vara att ordna julbord eller surströmmingsskiva – all aktivitet bygger på vilka som bor i huset.

På Gärdeåsvägen 16 finns generösa sällskapsytor i markplan och i källarvåningen syrum, snickarrum, målarrum och bastu med relaxavdelning. I anslutning till entrén finns två övernattningslägenheter som de boende kan boka gratis när anhöriga kommer på besök. Det går att boka frisör och fotvård och beställa hemkörning av mat.

Kalle Blid och Bengt Westrin från Bergsjö är med på besöket i Ljusdal:

– Jag tycker att det är trivsamt här. Det är ett bra alternativ när man inte orkar med kåken, säger Kalle Blid. Bengt Westrin håller med och menar att gemenskapen är det bästa med trygghetsboendet:

– Det här är framtiden, att bo så här. Man behöver inte sitta ensam.

 

För mer information kontakta

Berith Danielsson, enhetschef, 070-349 83 97, berit.danielsson@nordanstig.se

Trygghetsboendet på Gärdeåsvägen 16 i Ljusdal.

Det var gott om snö på Gärdeåsvägen 16.

Trygghetsboendet på Gärdeåsvägen 16 i Ljusdal.

Digital informationstavla direkt innanför entrédörren.

Trygghetsboendet på Gärdeåsvägen 16 i Ljusdal.
Trygghetsboendet på Gärdeåsvägen 16 i Ljusdal.

I entréplan på trygghetsboendet finns gemensamma ytor.

Trygghetsboendet på Gärdeåsvägen 16 i Ljusdal.

Kalle Blid och Bengt Westrin från Bergsjö tycker att trygghetsboende verkar bra.

Uppdaterad: 2018-03-07

Sidansvarig: Cecilia Larsdotter, kommunikatör

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner