Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Tisdag 11 december 2018

2018-03-13

Städning kräver kunskap

Städa kan väl vem som helst? Nej, så enkelt är det inte. Redan 2002 började vi på Nordanstigs kommun erbjuda våra städare utbildning för att de skulle få yrkesbevis.

Det kräver kunskap att städa på rätt sätt. Städningen ska vara miljövänlig och den som städar ska inte drabbas av förslitningsskador.

I vår kommun är det ungefär 31 000 kvadratmeter som ska hållas rena. Det är bland annat skolor, förskolor, bibliotek, badhus, flera serviceboenden och kontorslokaler.

– Som arbetsgivare värdesätter vi att personalen verkligen kan sitt jobb, säger Signhild Edström, biträdande kost- och städchef. Vi är rädda om våra medarbetare och att satsa på utbildning och yrkesbevis är en viktig del i det. Och det ska vara hög kvalitet på städningen.

Fem dagar lång utbildning

Alla tillsvidareanställda städare får erbjudandet att gå städutbildningen ”SRY yrkesbevis”. Den är fem dagar lång och uppdelad på två utbildningstillfällen. Dessutom ingår självstudier och som avslutning gör deltagarna ett slutprov.

Som städare är det viktigt att kunna planera städningen effektivt. Man ska veta när och hur olika kemtekniska produkter ska användas och hur redskap och maskiner ska hanteras. Om städmaskiner och rengöringsmedel används på fel sätt kan golv och andra ytor bli förstörda. Hur man städar utan att slita på kroppen är ett annat viktigt utbildningsmoment. Det och mycket annat ingår i utbildningen. Ewa Jansson har nyligen fått sitt yrkesbevis efter avklarat slutprov:

– Det är en bra utbildning, säger Ewa. Man får lära sig om effekterna av olika medel. Att inte använda starkare medel än vad som behövs för att det ska bli rent. Jag känner mig säkrare på det nu. Och att de redskap vi har är anpassade så att vi kan jobba på rätt sätt. Det är till exempel viktigt att skaft för moppar har rätt höjd.

Städning är hälsa!

Något som många inte tänker på är hur viktig städningen är för vår hälsa. Sköts städningen på rätt sätt drabbas färre av allergier eftersom inomhusmiljön blir bättre. Städning och god ventilation bidrar till en hälsosam inomhusmiljö.

– Vi ska vara så duktiga på att städa att det inte behövs specialstädning om allergiska barn eller vuxna ska vistas i lokalerna, säger Signhild Edström. Vi använder mikrofibermaterial så mycket som möjligt. Det är miljövänligt och vi behöver inte använda så mycket rengöringsmedel.

Hon lyfter också fram att städbarheten är viktig. Om alla som vistas i lokalerna plockar undan saker så går det också att städa bättre. Är det stökigt så är det svårt för städaren att göra riktigt rent.

– Städarna gör ett jätteviktigt jobb som alla vi som vistas i kommunens lokaler är beroende av. Som städare ska man vara stolt, säger Signhild.

För mer information kontakta

Signhild Edström, biträdande kost- och städchef
0652-36187, signhild.edstrom@nordanstig.se

Signhild Edström visar upp SRY-nålen som varje kursdeltagare får efter avklarat slutprov.

Ewa Jansson har nyligen fått sitt yrkesbevis som städare.

Uppdaterad: 2018-03-13

Sidansvarig: Cecilia Larsdotter, kommunikatör

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner