Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Måndag 17 december 2018

2018-03-29

Gemensam upphandling 2.0 efter Gävles utträde

Hur ska vi samverka kring upphandlingsfrågor i framtiden? Frågan blev akut för de återstående nio kommunerna efter att Gävle kommun hösten 2017 beslutade att ansöka om utträde ur det gemensamma kommunalförbundet Inköp Gävleborg.

 Gävles utträde innebär 40 procent minskade intäkter för förbundet, drygt sex miljoner kronor. Lösningen blev en extern utredning med uppdrag att ta fram förslag på ”Gemensam upphandling 2.0”.

– Vi har ansvar gentemot våra invånare att få ut så mycket som möjligt av skattepengarna, säger Sven-Erik Lindestam, kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn. Inköp är ett område där vi verkligen tjänar på att samverka för bättre och mer effektiva upphandlingar.

Två alternativ

Nu är utredningen klar och visar bland annat att alla kommuner vill ha och behöver någon form av inköpssamverkan. Två huvudalternativ redovisas:

  • Inköp Gävleborg blir kvar och de kvarvarande medlemskommunerna betalar för den servicenivå man vill ha.
  • Inköp Gävleborg läggs ner, kommunerna använder resurserna till att bygga upp egna inköpsorganisationer och hittar nya sätt att samverka.

"Mycket dyrare"

– Om vi vill ha samma stöd som i dag kommer det att bli mycket dyrare för kvarvarande kommuner eftersom kostnaderna inte kan minskas mer än marginellt trots kraftigt minskade intäkter i och med Gävles utträde, säger Bengt Friberg, kommunchef i Hudiksvall. För vår del skulle det innebära en ökning på nästan två miljoner kronor per år.

Ökade kostnader är naturligtvis inte populärt i ett läge när kommunernas ekonomi redan är ansträngd.

Ska jobba vidare

– Ett sätt att kompensera för Gävles utträde är att se om vi kan hitta nya samarbetspartners vilket är en del i den fortsatta processen, säger Bengt Friberg. Vi kommer också att titta närmare på vilka andra möjliga sätt det finns för samverkan.

Utredningen presenterades i fredags för styrgruppen som består av medlemskommunernas kommunstyrelseordföranden och i och med det startade arbetet med att jobba vidare på de olika förslagen.

– Målsättningen är att vi har kommit så långt att kommunerna kan avge en avsiktsförklaring före sommaren, säger Sven-Erik Lindestam.


 Det här är Inköp Gävleborg

Kommunalförbundet Inköp Gävleborg har funnits sedan 2007 och genomför upphandlingar åt kommunerna Bollnäs, Gävle, Hofors, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ockelbo, Ovanåker, Söderhamn, Älvkarleby, samt ger stöd och rådgivning åt kommunernas förvaltningar och bolag.


Inköp Gävleborg har 26 anställda och finansiering sker huvudsakligen genom ägaravgifter. Under 2017 genomförde man 88 direktupphandlingar samt 400 upphandlingar över direktupphandlingsvärdet. Inköpsvolymen uppgår till cirka 4 miljarder kronor.

För mer information

Sven-Erik Lindestam, kommunstyrelsens ordförande Söderhamns kommun

0270-75316


Bengt Friberg, kommunchef Hudiksvalls kommun

070-561 15 20

Uppdaterad: 2018-03-29

Sidansvarig: 

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner