Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Söndag 18 november 2018

2018-10-30

Nordanstig finalist i Årets nyföretagarkommun

För fjortonde året utser it-koncernen Visma och NyföretagarCentrum Årets nyföretagarkommun. Nordanstig är en av nio nominerade till utmärkelsen som delas ut i Stockholm den 9 november.

– Det är självklart jätteroligt och ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Barbro Björklund, en våra två näringslivsutvecklare.

Majoriteten av alla jobb som skapas i Sverige kommer till i små och medelstora företag. I Nordanstig är de riktigt små företagen i majoritet och det är också i den kategorin som tillväxten av nya företag är som störst.

"Litenheten till hjälp"

Kommunens näringslivskontor är förhållandevis litet, men ambitionerna stora. Genom samarbeten med andra hälsingekommuner och organisationer som Almi och NyföretagarCentrum finns goda möjligheter att göra bra saker för Nordanstigs näringsliv och företagare. Samarbetena och ett gott värdskap är nycklar till att få saker och ting gjorda på ett både effektivt och kostnadseffektivt sätt, tycker Barbro Björklund.

– Som liten kommun gäller det att hålla ögonen öppna och hitta möjligheterna. Det försöker vi göra. Sedan är vår litenhet också till hjälp. Jag tror faktiskt att vi lättare kommer nära våra företagare, och ju närmare man kommer desto lättare är det att lyssna på deras behov.

"Tydligt tecken"

NyföretagarCentrum hjälper företagare med vägledning i drygt 200 svenska kommuner.

– Ett starkt företagande är ett tydligt tecken på att man har lyckats i arbetet med att inspirera och uppmuntra människor att förverkliga sina företagardrömmar. Vi vill uppmärksamma de kommuner som är framgångsrika på det här området, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum i ett pressmeddelande.

Siffror och bedömning

Nomineringarna till Årets Nyföretagarkommun bygger på uppgifter från Bolagsverket och kategoriseras enligt den kommungruppsindelning som Sveriges kommuner och Landsting, SKL, har fastställt. Sedan har en jury med representanter från Visma och NyföretagarCentrum bedömt kommunernas arbete med att stötta lokala entreprenörer och få fler att starta företag.

Prispengar till lokala initiativ

– Siffrorna om vår höga andel nyföretagare kände vi redan till. Vad som är nytt och särskilt roligt är att juryn också har tittat på vårt arbete och på vad vi åstadkommit, säger Barbro Björklund.

Prissumman är på 100 000 kronor. Vinnarkommunen delar sedan i samråd med instiftarna ut pengarna till lokala initiativ och organisationer under tre år.

Årets nyföretagarkommun utses på nyföretagarmässan Eget Företag på Stockholmsmässan den 9 november.

En banderoll som passar dagen till ära. Helena Havela, Ingeli Gagner, Barbro Björklund och Hans-åke Oxelhöjd är krafterna bakom vårt duktiga näringslivskontor.

För mer information

Barbro Björklund, näringslivsutvecklare

0652-360 16

barbro.bjorklund@nordanstig.se

Hans-Åke Oxelhöjd, näringslivschef

0652-361 68

hans-ake.oxelhojd@nordanstig.se

Uppdaterad: 2018-10-30

Sidansvarig: Webbredaktionen

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner