Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Måndag 17 december 2018

Framtid och fritid

Hur tänker tonåringar kring sin framtid? Hur kommer det sig att fler tjejer än killar vill flytta från kommunen? I den här artikeln diskuterar vi bland annat kring ungdomarnas tankar om jobb, vidareutbildning, familj och boendemiljö.

Vår ungdomssamordnare har träffat några ungdomar i maj 2011 för att diskutera vidare kring temat Framtiden. De första tankarna fick vi i undersökningen LUPP:en.

Tjejer och killar har olika önskemål

- men alla vill ha mer öppet på fritidsgårdarna

- Vi tjejer vill komma ut och se oss omkring. Det finns inget att göra. Vi tycker att ungdomsgården ska ha öppet oftare så att det finns någonstans att vara och något att göra, säger en av deltagarna i gruppen.

I LUPP-svaren kan vi läsa att det är många fler tjejer än killar som vill flytta från kommunen. Några av tjejerna i gruppen säger att det kan ha att göra med att det finns ett större fritidsutbud för killar än för tjejer. De säger att de saknar fler billiga saker att göra. Många verkar idrotta och sportutrustning kostar mycket pengar. Flera gånger under samtalet uttrycker ungdomarna en önskan om att fritidsgården skulle ha öppet oftare. De har också många idéer om verksamhet, bland annat kurser i foto och film, dans eller sykurs.

Ungdomar och föräldrar ser olika på var det är bra att bo

Gruppens deltagare är överens om att föräldrarna har stort inflytande på vad de gör efter skolan. Deras attityder spelar stor roll när det är dags för gymnasieval. Många föräldrar vill att barnen ska "ut och se världen" och komma tillbaka när de har gjort karriär. Forskning visar dock det motsatta. Fenomenet kallas för myten om laxeffekten och visar att det är mycket få av dem som flyttar som någonsin kommer tillbaka igen. Många flyttar till städer, eller regioncentra.

- Jag såg på TV för någon vecka sedan att det för första gången i världshistorien bor fler folk i städer än på landsbygden. Det måste ju finnas en anledning till det? Säger en kille som går i gymnasiet i Sundsvall men bor kvar i Nordanstig.

Gruppen diskuterar vidare och det verkar finnas två sätt att se på uppväxtmiljön på landet och i en stad. Det är lugnare och tryggare att växa upp på landsbygden men fördelarna med att växa upp i en stad är lika många. Vi kommer inte till någon slutsats i den frågan, och det är nog lyckligt eftersom det är en högst personlig fråga som kan avgöras genom erfarenhet.

Kristina Källström-Gernes

Uppdaterad: 2015-07-10

Sidansvarig: Christin Hübenette, ungdoms-, brå- och folkhälsosamordnare

Prenumeration & synpunkter
Kontakt

Ungdoms-, Brå- och
folkhälsosamordnare

Christin Hübenette

Frida Stoltz

0652-362 14
073-275 54 95

Skicka meddelande till

Fritidskonsulent

Andreas Mossnelid

Marika Engberg

070-578 31 40

Skicka meddelande till

Länkar
  • MUCF,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Myndigheten för  ungdoms och- civilsamhällesfrågor

Jag mår inte bra

Du som är ung kan få hjälp om du inte mår bra.

Gå till sidan Hjälp till barn och unga

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner