MENY

Ta vara på maten

Att köpa mat och sedan slänga den är lika galet som det låter. Med bra planering och några enkla tumregler kan du minska matsvinnet rejält och få pengar över till annat.

För att tillverka livsmedel används mycket vatten, energi, konstgödsel och kemikalier. Om vi slänger bort mindre mat kan maten räcka till fler utan att öka påverkan på klimat och miljö. Dessutom spar du pengar, livsmedelsverket har beräknat att ett hushåll kan spara 3 000 – 6 000 kr per år på att minska sitt matsvinn.

Ett enkelt recept på hur du minskar ditt matsvinn

  • Kolla vad du har hemma och planera inköpen innan du handlar.
  • Laga och servera lagom mycket mat.
  • Förvara maten rätt och använd resterna.
  • Lita på dina sinnen - lukta, smaka och känn istället för att slänga sånt som passerat bäst-före-datum.
  • Koka en smarrig soppa på rotsaker och grönsaker innan de blir dåliga. Vågar du fristajla utanför recepten?

Lägg en tom matlåda i frysen

När det blir en korvsnutt eller en pannbiff över så hackar du dem i bitar och lägger i pyttlådan. När löken blir över från tacosen lägger du den i pyttlådan. Du fattar. Sen har du en gratis god och snabblagad mat någon dag! Kanske lite rödbetor till?

Kontakt

Administration

Avfall och återvinning

0652-363 00, telefontid måndag–fredag klockan 9.00–12.00, helgfria vardagar
avfall@nordanstig.se

Skicka ett meddelande till